Müzik terapi, müziğin ya da onun elementlerinin (ses, ritim, melodi ve armoni) ehliyetli bir müzik terapist tarafından dizayn edilmiş bir süreç içerisinde bireysel ya da grup ile; iletişim, ilişki, seferberlik, ifade etme, organizasyon ve diğer ilgili tedavi hedeflerinin; fiziksel ihtiyaçlar, duygusal, zihinsel, bilişsel ve sosyal ihtiyaçlar için kullanılmasıdır (2012).
Müziğin duygu ve ruh durumu üzerindeki etkisi evrensel olarak kabul edilmektedir ve müzik terapistleri, beyni işitsel sistem aracılığıyla uyarmanın, ilgi çekici sonuçlar elde edilmesi için bir anahtar olduğunu uzun zamandır bilmektedirler.
Müzik terapi, otizmli çocuklarla çalışırken özellikle etkili bir araçtır çünkü müzik bu çocuklarla sadece kelimelerle ulaşılamayacak seviyede iletişim kurulmasını sağlar.
Bu kitap hem profesyoneller için bilgilendirici hem de ebeveynler için de anlaşılabilir bir nitelikte yazılmıştır. Ayrıca bu kitap müzik terapinin otistik çocuklarda önceden beri olumlu davranış değişiklikleri oluşturmak amacıyla kullanımını daha ileri seviyelere taşımayı hedefler.
Yazar kitapta, duyusal entegrasyon üzerine özel bir vurgu yaparak otistik spektrumlu insanların davranış faktörlerine katkısını tartışır ve vaka çalışmaları yoluyla, otizmli çocuklarda duyusal entegrasyonla başa çıkmak için müzik terapideki son yaklaşımları sunmaktadır.
“Müzik terapi ve beyin” araştırmalarını kapsayan bu yeni baskı; Biliş hipotezi temelini açıklayan yeni bir bölüm, Mayo Clinic Tıp Fakültesi nöroloğu tarafından yazılan bir önsöz ve müzik terapistleri ve eğitimcileri tarafından biyomedikal teorinin gerçek uygulamalarına sayısız refarns içermektedir.
Beyinin, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlık için sinir uyarılarının arabulucu hedef organ olduğu tezine bilimsel bir dayanak sunarak müziğin gözlenen törapotik etkilerini birleştirici teorik bir temel sunar.
Müzik terapinin; davranış bozukluklarının tedavisinde, yeme bozuklukları, insan yeteneklerini geliştirme, şizofreni, gelişimsel bozukluklar, ağrı yönetimi, anksiyetenin azaltılması, yoğun bakım, onkoloji, kadın doğum, pediatri, cerrahi, koroner bakım, travmatik beyin hasarı, yanık, bağışıklık fonksiyonları, bilişsel yetersizlikler ve şiddetli depresyon üzerindeki rolünü tanımlar.
Bu pratik kitap, çocuklar ve yetişkinlerle rahatlamayı içeren, gözünde canlandırma ve imgelemin kullanımı, müzik ve kolaj, şarkı sözü tartışma, vibroakustik uygulamalar, müzik ve hareket teknikleri ve diğer estetik müzik dinleme formlarının kullanımı için klinik müzik terapi pratiğinde ve araştırmalarda kullanılan müzik ile rahatlama içeren receptive metodları ve teknikleri tanımlar.
Yazarlar pratikte bu yenilikçi metodları uygulamak ve her biri farklı teknik için uygun müzikler hakkında bilinçli seçimler yapmaları için uygulayıcılara aracılık ederek bu yöntemleri açıklar.
Protokoller, gerekli çevre koşulları, beceri, uygun müzik ve malzemeye referans yapılarak , adım adım tarif edilmiştir. Yenilikçi Müzik Terapi Yöntemleri müzik terapi öğrencilerinin, uygulayıcıların, eğitimcilerin ve araştırmacıların vazgeçilmezi olacaktır.
Editörlüğünü Cheryl Dileo’nun yaptığı teorik ve klinik uygulamaların anlatıldığı kitap 4 bölümden oluşmaktadır. Kitapta; yeni doğan yoğun bakımında müzik dinleme, gözünde canlandırma ve hastalarla müzik, ameliyat sonrası ve kritik hastalarla psikoakustik terapi, tıbbi ortamlarda bireysel gevşeme eğitimi, müzisyenlerin anksiyete tedavisinde müzik terapi, pediatrik müzik terapide anksiyete yönetimi, analitik müzik terapi, nörolojik engelli hastalarda aktif müzik terapi yaklaşımları, çocuk ve yetişkin kanser hastalarında yaratıcı şarkı doğaçlamaları, pediatrik ağrı tedavisinde müzik terapinin kullanımı vb. alt başlıklar bulunmaktadır.
Bu kitabın üçüncü baskısı eleştirel ve bütünleştirici bir şekilde müzik terapiyi kavramsallaştırmayı amaçlayan 25 yıllık bir projenin sonucudur. Eleştirel olmak pahasına kapsayıcı olursak, tanım, hakemli literatürde kabul edilmiş tüm profesyonel uygulamaları ve kavramları kucaklayan bir şemsiyeyi içermelidir. Bunu yaparken de, müziğe dayanmayan, terapist-danışan ilişkisi dışında kalan ve danışanın sağlığını önemsemeyen uygulamaları içermemektedir.
Müzik terapi tanım, ayrıca, danışanın sağlık sorunlarını hedeflemek amacıyla müziğin kullanımının seçeneklerini içermelidir.
Nihai tanım, zaten var olan 100’den fazla tanma dayalı, sürekli güncellenen ve değişen özelliktedir. Deneyimli meslektaşları, yazarlar ve dernekler tarafından ortaklaşa inşa edilmiş tanımlardan yola çıkarak yazar müzik terapide kendi tanımını hazırlamıştır.
Nörolojik Müzik Terapi (NMT), sinir sistemindeki nörolojik hastalıklardan kaynaklanan bilişsel, duyusal ya da motor işlev bozukluğu bulunan insanlar için geliştirilen müzik terapidir. Bu terapiden faydalanabilecek hastalar inme, travmatik beyin hasarı, parkinson ve huntington hastalığı, serebral palsi, alzheimer hastalığı, otizm ve biliş ,hareket ve iletişimi etkileyen diğer nörolojık hastalıklardan muzdarip olanlardır.
Nörolojik Müzik Terapi kitabı, bilimsel geçerliliği olan ve klinik olarak test edilir, terapi ve tıp alanında yeni ve devrimci bir model sunan kapsamlı bir metindir.
Her bir 20 Klinik teknik, özel egzersizler, zengin görüntüler ve hastaların klinik geçmişleri ile ilgili bilgiler verilerek detaylandırılmıştır.
Müzik terapist olmak isteyen klinisyenler, üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin mutlaka sahip olmaları gereken bir kitaptır.
Kitapta:diğer disiplinlerden hekimler ve terapistler beyinin rehabilitasyonunda müziğin nasıl önemli bır katkı sağladığını, nörolojik müzik terapistleri de , hasta bakımında nasıl etkili olabileceklerini bulacaklar.
http://jmt.oxfordjournals.org/
Müzik Terapi Dergisinin amaci, akademik calismalarin yayını yoluyla müzik terapi araştırmalarını, teorisini, uygulamalarını ilerletmektir.
Derginin misyonu bilimsel müzik terapi çalışmalarını, müzik terapi ve müzik temelli müdahalelerin geliştirilmesini teşvik etmektir. Bu amaçla yayınlanan makaleler tarihsel, nitel, nicel, felsefi, teorik ve müzik de dahil olmak üzere temel araştırma konularını içerebilir. Dergi, müzik terapi ile ilgili araştırmacılar, eğitimciler ve klinisyenler için çeşitli araştırma yaklaşımlarının yer aldığı nitelikli bir kaynaktır.
Dergi İçeriği
Müzik Terapi Dergisi; müzik terapi teknikleri, müzik algısı ve müziğin insan davranışı üzerindeki etkileri ve müzik psikolojisi ile ilgili en iyi yayınları içermektedir. Dergiye gönderilen makalelerin yaklaşık % 30’u yayına kabul edilmektedir. Bu yayınlar sadece nitel, nicel ve karma yöntemlerle sınırlı değildir. Tarihsel açıklayıcı, felsefi ya da deneysel tasarımlar, bütünleştirici yorumlar, meta-analiz veya meta-sentez çalışmalar da bulunmaktadır. Bireysel vaka çalışmaları veya cok küçük sayılı katılımcıların yer aldığı yayınlar, son derece yenilikçi bir vaka çalışması değilse, nadiren kabul edilmektedir.