Parana Müzik Terapi Derneği (Brezilya);
Müzik terapi, müziğin ya da onun elementlerinin (ses, ritim, melodi ve armoni) ehliyetli bir müzik terapist tarafından dizayn edilmiş bir süreç içerisinde bireysel ya da grup ile; iletişim, ilişki, seferberlik, ifade etme, organizasyon ve diğer ilgili tedavi hedeflerinin; fiziksel ihtiyaçlar, duygusal, zihinsel, bilişsel ve sosyal ihtiyaçlar için kullanılmasıdır (2012).
Amerika Müzik Terapi Derneği (2012):
Müzik terapi, müziğin, bireylerin terapötik ilişki içinde fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış bir sağlık hizmetidir. Müzik terapisti danışanın güçlü yönlerini ve ihtiyaçlarını değerlendirdikten sonra yaratma, şarkı söyleme, hareket ve müzik dinlemeyi de içeren bir tedavi sağlar.
Tedavi ortamındaki müzikal katılım ile danışanların yetenekleri güçlendirilir ve bu yetenekler yaşamlarının diğer alanlarına taşınır.
Müzik terapi kendini kelimelerle ifade etmekte zorlananlar için yararlı iletişim yollarını sağlar.
Müzik terapi araştırmaları, genel fiziksel rehabilitasyon ve hareketi kolaylaştırma, danışanların motivasyonunu artırarak kendi tedavilerinde etkin rol oynama, danışanlar ve aileleri için duygusal destek sağlama gibi birçok alanda müzik terapinin etkinliğini desteklemektedir.
Avustralya Müzik Terapi Derneği (2012):
Müzik terapi, sağlık ve refah elde etmek ve korumak için müziğin planlı ve yaratıcı kullanımını içeren, danışanla birlikte gerçekleştirilen bir sağlık hizmetidir.
Kanada Müzik Terapi Derneği (2012):
Müzik terapi, müzik terapist tarafından zihinsel, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığını teşvik etmek, korumak ve onarmak için müzik ve müziğin elementlerinin ustaca kullanımıdır.
Müziğin, sözsüz, yaratıcı, yapısal ve duygusal yönleri vardır. Bu yönler terapötik ilişki içinde; etkileşim, öz-farkındalık, öğrenme, kendini ifade etme, iletişim ve kişisel gelişimi kolaylaştırmak için kullanılır.
Fransa Müzik Terapi Federasyonu:
Müzik terapi; iletişim ve/veya ilişki zorluğu yaşayan kişilerin tedavilerine yönelik bir bakım, yardım, destek ve reedükasyon uygulamasıdır. Söz konusu popülâsyonlara uygun farklı müzik terapi teknikleri bulunmaktadır: psikoafektif bozukluklar, sosyal ya da davranışsal zorluklar, duyusal, fizik ve nörolojik bozukluklar.
Müzik terapi, müziği oluşturan öğeler ve bireyin öyküsü arasındaki sıkı bağlara dayanır. Hem sözlü, hem sözsüz bağlamda ilişki içindeki iletişimi ve ifadeyi açmak ya da yeniden kurmak amacıyla sesli ve/veya müzikal aracılar kullanır.
Avusturya Profesyonel Müzik Terapistleri Derneği:
“Müzik terapi, uygun eğitime sahip kişiler tarafından uygulanan, tıbbi olarak belirlenmiş bir tedavi yöntemidir. Bu, akustik ve müzikal uyaranlar vasıtasıyla fiziksel süreci etkili bir şekilde uyarmayı amaçlayan tanıya özel bir terapötik metottur. Müziğin fiziksel ve zihinsel hatta insanların duyguları üzerindeki etkilerine dair deneyimlere ve bilgilere dayanmaktadır” (Dernek broşürü).
Alman Müzik Terapi Derneği :
“Müzik terapi, zihinsel ve fiziksel sağlığın yeniden kazanılması, korunması ve iyileştirilmesi amacıyla sistematik olarak müzikten yararlanılmasıdır. Müzik terapi, başta tıp, sosyal bilimler, psikoloji, müzikoloji ve pedagoji olmak üzere farklı disiplinler ile etkileşim halinde olan uygulama odaklı bir bilimsel disiplindir.”